5 Kesan Buruk Menengking Anak

Kadang kala perangai anak sukar hendak dikawal sehinggakan membuatkan ibu bapa menjadi geram dan tidak mampu mengawal emosi menyebabkan mereka tidak sedar tertengking anak. Di sini saya ingin memberitahu 5 kesan buruk menengking anak.

1. Kurang percaya pada diri sendiri
Di usia mereka yang masih kecil mereka akan menjadi penakut, suka menyendiri dan susah untuk bergaul dengan orang lain.

2. Memusnahkan sel otak anak
Pada usia mereka 2-3 tahun, apabila ibu bapa menengking anak ketika usia mereka masih kecil ia dapat memusnahkan sel otak yang sedang tumbuh ketika itu.

3. Lambat untuk memahami sesuatu perkara
Apabila anak terdedah dengan sikap ibu bapa yang suka menengking, anak anda akan susah untuk memahami sesuatu perkara dan selalu berfikiran negatif.

4. Mewarisi sikap negatif
Anak akan meniru sifat ibu bapa dan berpontensi suka menjerit dan bercakap kurang sopan dengan orang lain. Anak akan mudah cepat marah  dan sukar untuk kawal emosi.

5. Kesihatan terjejas
Usia anak yang masih kecil apabila ibu bapa selalu menengking anak dan memberi emosi yang negatif akan menjejaskan kesihatan mereka. Mereka akan mempunyai masalah pendengaran, emosi dan jantung.


0 comments:

Post a Comment

Disclamer

Blog ellVita Susu Kambing adalah blog rasmi bagi produk keluaran i-Sihat Resources. Dari semasa ke semasa admin akan kongsikan tips gaya hidup sihat dengan mengamalkan pemakanan yang sihat dan mengikut sunnah Rasulullah s.a.w.

Amalkan minum susu kambing, sihat dapat, pahala pun dapat... Insya-Allah...

Amaran: Sekiranya anda mempunyai alahan pada hasil tenusu, sila dapatkan nasihat doktor sebelum mencuba apa-apa produk hasil tenusu.. Pihak admin tidak bertanggungjawab ke atas kesan sampingan yang mungkin dihadapi oleh anda.. Perkongsian dalam blog adalah berdasarkan pengalaman admin mengamalkan i-Sihat Susu Kambing dan testimoni dari pelanggan..
Powered by Blogger.